50 nejlepších seriálů všech dob – IV. část

13. Hvězdná loď Galactica –  Battlestar Galactica (2004 – 2009, 73 epizod)

Battlestar GalacticaCyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán. Vesmírná loď Galactica v čele pronásledované flotily, která se po útoku Cylonů na lidské vesmírné kolonie vydává za novou nadějí a domovem – bájnou 13. kolonií zvanou Země.

Nejlepší epizoda

Pegasus – Pegasus (10. díl, 2. série) – Když se z ničeho nic objeví na radaru neidentifikovatelný objekt, nikdo netuší, že jde o hvězdnou loď Pegasus, zřejmě jediná další přeživší loď. Rozedraná posádka Galacticy se setká se svými protějšky z Pegasu – Admirálem Helen Cainovou, jejím výkoným důstojníkem plukovníkem Jackem Fiskem a kapitánem Colem „Stingerem“ Taylorem, který je CAGem na palubě Pegasu. Komandér Adama předává velení flotily do rukou admirála Cainové. 

Věděli jste, že…

Slova na začátku ústřední melodie pocházejí z hinduistického díla „Gayatri Mantra„? Volně přeloženo znějí zhruba takto: Ó všeochraňující pane, prosím veď naši mysl, tak abychom mohli pokračovat správným směrem k osvícení.