Recenze Ubuntu 13.04

Nedávno vyšla nová verze Ubuntu 13.04, tuto verzi jsem několikrát zkoušel ještě ve verzi Beta a po pár dnech se vždy kvůli některým problémům  vrátil k předešlé verzi 12.10. Tohle jsem dělal i po oficiálním vydání 13.04 a stále nacházím problémy které buď nejsou vyřešeny do teď, nebo na ně narážím později.
Ubuntu 13.04 přineslo vylepšené grafické prostředí (nové ikony, při otevření více oken jedné aplikace lze na  její ikonu v Unity panelu kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat které okno chci otevřít a pár dalších drobností kterých jsem si všiml). Novinek a vylepšení je samozřejmě mnohem více ale s ničím jiným nepřijdu tolik do styku takže jsem si jich ani zatím nevšiml. Nicméně obsahuje daleko více chyb které mi nějakým způsobem buď brání používání instalovaných aplikací a nucení hledat jejich náhrad, nebo mě nutí používat Windows, protože za ně neexistuje náhrada.

Převod videa

První hlavní problém vidím v převodu videa. Videa převádím na zvuk v mp3 a kodek xvid tak aby mi šlo video přehrát v televizi. Vždy jsem k tomuto používal program Transmageddon. Ale po přechodu na verzi 13.04 to již nejde. I když mám nainstalovány všechny kodeky které jsou potřeba Transmageddon je z nějakých důvodů ignoruje. u zvukových kodeků mi chybí MP3 a nabízí se pouze MPEG-1, AC3 a WMA. U video kodeků bych řekl, že schází jen ten xvid. Nicméně mi to znemožňuje převod videa a musím používat aTube pro Windows. Existuje sice program VLC ale tam se mi z nějakého neznámého důvodu objeví chyba se zvukovým kodekem a video je bez zvuku.
 

IM komunikátor

Ve výchozí instalaci se nachází komunikátor Empathy, který mi (i když je docela jednoduchý na nastavení) přijde jako nejlepší IM komunikátor. Nicméně mám neustále problémy s konektivitou účtů, které vyžadují autorizaci (u mě to je Google Talk a Facebook) jednou za čas mi vyskočí že jeden z těchto účtů vyžaduje autorizaci a tento problém se vyskytuje například hodinu než se komunikátor k danému účtu připojí. Ještě lepší je, když dám nastavení účtů abych zakázal a povolil daný účet (jinak se nepokusí o nové připojení) a okno s nastavením mi poté co na něj najedu myší zmizí. Navíc v současné době mi ani Facebook nejde autorizovat. Když dám přidat účet, tak se autorizace neotevře v okně s přidáním účtu ale ve výchozím prohlížeči, takže sice autorizaci udělím ale účet se nepřidá. Misto Empathy tedy používám Pidgin který zvládne stejné účty které používám a připojení proběhne vždy hned a bez problémů.
 

Zdroje softwaru

Další problém (nikoliv neřešitelný) je se zdroji softwaru. Při povýšení z Ubuntu 12.10 na 13.04 dojde k zakázání zdrojů třetích stran (u mě to byl Google a Dropbox). Ale po povýšení nejde zdroje povolit, smazat ani přidat. Nepomůže ani stáhnout instalační balíček například Google chrome a nainstalovat. Jediná možnost je přidat zdroj přes Terminál a pak jsou ve zdroji softwaru tyto odkazy zdvojené. Nicméně k aktualizacím po přidání zdrojů přes terminál dochází bez problémů. Pokud ale zdroj ještě přidán nebyl a nainstalujete například Google Chrome  nebo jiný produkt společnosti Google a podobně později k přidání do zdrojů softwaru dojde bez problémů. Tento problém se tedy týká jen zakázaných zdrojů při povýšení.
 

Shrnutí

I když Ubuntu 13.04 trpí hodně nedostatky a častými pády (například Centrum aplikací a podobně), tyto problémy jsou pro mě natolik velké, že je pro mě lepší používat Ubuntu 12.04 se kterým tyto problémy nemám a nemám důvod zatím natrvalo přecházet na Ubuntu 13.04. Funkční stránka je pro mě prostě důležitější, než pěkný vzhled.
 
Grafická úprava  průzkumníku
Plocha
 

[thumbs-rating-buttons]