Linux Mint

Před týdnem jsem se po zvážení zda pokračovat s Windows Vista nebo Ubuntu rozhodl pro formát disku (po špatném nastavení v Ubuntu) a plném přechodu na tento systém s vyjímkou notebooku kde mám pořád Windows 7. Protože Ubuntu používám sem tam víc než rok a předtím jsem měl nějakou dobu Mandrivu nedělalo mi to žádný problém, ale přesto jsem se rozhodl vyzkoušet i jiné distribuce. konkrétně Fedoru s desktopem KDE a Linux Mint s dektopem Cinnamon.

Nejprve jsem instaloval Fedoru, tam mi ale vadilo to že i když jsem zvolil při instalaci češtinu po instalaci byl systém anglicvky a nedařilo se mi češtinu doinstalovat dodatečně protože nebyla ani v nastavení systému a jazyků. CO jsem našel návody tak se mi zdály příliš složité na to, abych se jima zaobíral a nastavoval to nějak přes terminál a podobně.

Proto jsem stáhl Linux Mint který mnoho lidí chválí a nahradil jím Fedoru. Při instalaci mě překvapilo že instalace je hodně podobná instalaci Ubuntu až na trochu odlišné grafické provedení, zatím co instalace Ubuntu je laděná do oranžové barvy tady to byla zelená.

Instalace
Instalace

Po instalaci mě trochu zklamalo že třeba Firefox byl v anglické verzi (ale to mělo i Ubuntu) ale ještě navíc byla v angličtině i část menu a nastavení. Ale byla to jedna z mála věcí co mi vadila. z Instalace Ubuntu jsem věděl že je potřeba stáhnout ještě aktualizace od vydání instalace kterou jsem stáhl (stejně jako u windowsu) po aktualizaci a restartu systému pak byl česky nejen Firefox, ale i nastavení které bylo předtím anglicky.

Plocha
Plocha

Trochu mi vadilo ale to, že při přihlašování se musí zadávat jak jméno uživatele tak i heslo i když jsem nastavil automatické přihlašování, ale i tohle jsem nakonec vyřešil jiným nastavení, nastavením. Jediným nedostatkem co se mi nepodařilo vyřešit tak zůstává že při odhlášení se mi vypne klávesa Num Lock a musím myslet na to že ji musím zapnout jinak nenapíšu celé heslo.

linuxmint2
Náhledy oken

Ovšem tyto nedostatky zastiňuje skvěle propracovaná grafická stránka Mintu spolu s vizuálními efekty + to, že pokud instaluji program který již je k dispozici v centru software ale není instalovaný jsem na to upozorněn a můžu instalovat sice starší verzi ale třeba přeloženou do češtiny a podobně.

Instalace aktualizací
Instalace aktualizací

Jinak grafické prostředí spouštěče Cinnamon připomíná trochu Windows ale chvíli trvá se v něm zorientovat ale jinak systém nemá podle mě žádné nedostatky.

Menu
Menu

[thumbs-rating-buttons]