Keepass2Android – Správce hesel

Před více než rokem jsem psal recenzi na aplikaci pro správu hesel mSecure, kterou jsem kdysi zakoupil v akci. Jedná se sice o placenou, ale přesto povedenou aplikaci. Nicméně pokud potřebujete synchronizovat mezi několika zařízeními je tento způsob poněkud nákladný, protože aplikaci by bylo nutné platit pro každý operační systém zvlášť. Navíc aplikace není dostupná pro Linux.

protože se mi stalo to, že po obnovení továrního nastavení Androidu se mi nepodařilo řádně obnovit hesla (některá data se načetla se špatnými názvy a některá vůbec), rozhodl jsem se hledat náhradu u jiných aplikací, až jsem našel aplikaci Kepass2Android. Aplikace je, jak vyplývá z názvu, určená pro Android, pracuje ale s aplikací Keepass2, kterou je možné na.operační systémy Windows Linux.

Aplikací pracujicích s Keepass2 je, jak můžete vidět na webu aplikace několik. Vyberu tedy jen pár: iKeepass (iPhone/iPad), 7Pass (WP 8.1 – betaverze), KeePassB (Blackbarry 10) a KeepassJ2ME (java aplikace pro starší telefony). Nyní ale k popisu KeePass2Android. Tato aplikace má hodně funkcí a navíc je zcela zdarma.

Popis

Náhled aplikace
Náhled aplikace

Nedostatků je opravdu málo a s výjimkou problému s ukládáním nového údaje, kdy se neuloží výchozí ikona zvolené kategorie (uloží se až na druhý pokus) to jsou spíše drobnosti. Aplikace nabízí synchronizaci například přes složku KeePass2Andoid v úložišti Dropbox. Můžete tak mít v této složce uloženou databázi pro KeePass2 a pracovat s ní na několika zařízeních.

Pokud pro odemčení databáze KeePass2 používáte heslo uložené v nějakém souboru (přesněji se jedná o soubor s šifrovaným klíčem) doporučuji tento textový soubor uložit do vašeho mobilního zařízení. Pokud máte ale například aplikaci Es File Explorer pro správu složek a přidáte si tam účet pro Dropbox můžete zašifrovaný klíč otevírat přes aplikaci Keepass2Android tak, že při procházení složek kde se nachází tento klíč nachází vyberete Es File Explorer a poté Dropbox, nicméně tento způsob je poněkud zdlouhavý.

Funkce

Vedle zmíněné synchronizace s úložištěm Dropbox aplikace rovněž nabízí klasické vlastnosti, jako časový limit schránky aplikace, možnost Rychlého odemknutí a další nastavení. Hlavní funkcí ale je vlastní klávesnice KP2A, kterou lze modifikovat jak v nastavení KeePass2Android, tak v Android nastavení Jazyku a klávesnice (nastavení je stejné pro obě varianty).

Klávesnice nabízí jednoduchý způsob zadávání uživ. jmen a hesel klepnutím na tlačítka jméno nebo heslo. Tento způsob zadávání funguje tak, že na webové stránce, kde chcete zadat heslo zvolíte možnost sdílet a vyberete z nabídky Keepass2Android. Poté vám vyskočí nabídka zda chcete údaje zadat vaší výchozí klávesnicí nebo klávesnicí KP2A. Pokud zvolíte klávesnici KP2A a zadáte údaje, po klepnutí na tlačítko odeslat vám opět vyskočí nabídka, kde můžete zvolit původní aplikaci.

[poll id=“2″]

Pro rootnuté přístroje lze toto navíc zcela zautomatizovat a nejste tak nuceni neustále ručně přepínat klávesnice. Stačí postupovat podle tohoto návodu a doinstalovat zmíněnou aplikaci Secure Settings. Tato aplikace je ve fázi beta testu a proto je nutné stát se beta testerem. Tím se stanete tak, že kliknete na tento odkaz, čímž se dostanete na stránky skupiny Secure Settings. Přidáte se ke skupině a poté přejdete na stránky Google Play pro beta testery a potvrdíte, že se chcete stát testerem. Poté už stačí přejít na stránky samotné aplikace Secure Settings a aplikaci nainstalovat.

Poté už stačí aplikaci KeePass2Android nastavit tak, aby se klávesnice automaticky přepínala a při nejbližším zadávání hesla vlastní KP2A klávesnicí si aplikace doinstaluje chybějící plugin (Je nutné mít povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Poté již bude vše fungovat bez problémů. Nicméně u klávesnice Swiftkey mi tento způsob moc nefungoval, ale možná to bylo způsobeno tím, že jsem tento automatický způsob přepínání klávesnice používal u Smart Keyboard Pro (bezplatná zkušební verze zde), kde to fungovalo bez problémů.

[appbox googleplay keepass2android.keepass2android]
[appbox appstore 299697688]
[appbox windowsphone 67788290-380f-444f-99f7-389c3fed3aa2]

This slideshow requires JavaScript.

[thumbs-rating-buttons]