Jak nedělat premium obsah

Před pár dny přišel zájmový a do té doby nejčtenější portál digizone.cz v oblasti TV a rozhlasového dění provozovaný společností Internet Info  (která provozuje například také server lupa.cz  a několik dalších ) s prémiovým obsahem. Nemám nic proti zpoplatňování obsahu a je to věc každého webu zda se vydá touto cestou a dokonce vítám možnost tohoto obsahu. U některých stránek to funguje již delší dobu – tedy, že si za rozumnou cenu mohu online přečíst například Mladou frontu dnes  či časopis tohoto deníku nebo jakoukoliv podobu Deníku vydávaného společností Vltava-Labe-Press.
 
Stejnou cestou se již dříve vydal také týdeník Reflex. Je to logický krok pro tištěná média, protože si může do jisté míry zachovat ty čtenáře, kteří dávají přednost online médiím. A je také přívětivý i pro čtenáře protože mnohdy je cena menší než při nákupu v trafice. Ovšem zmíněný server digizone.cz respektive společnost Internet Info se vydala vlastní cestou která nemá obdoby a nad kterou zůstává rozum stát. Tedy rozhodli se v průměru zpoplatnit 3 články denně (výsledky sledovanosti, rozhovory, a některé další výběrové články), psali i o zpoplatnění recenzí ale ty jsou zatím zdarma. Na tom by jistě ještě nic nebylo ovšem cena 50 korun za každý článek je více než dost.
 
Pokud byste chtěli tedy výsledky sledovanosti + pravidelný úterní rozhovor vyjde vás to týdně na 400,- a za měsíc 1600,- a to nemluvím o tom pokud byste chtěli přístup k veškerému premium obsahu. Roční cena je víc než 4 700,- včetně DPH. Tedy asi o 400,- víc než je roční předplatné tištěné Mladé Fronty Dnes, která přinese za rok o několik tisíc článků víc a ve které jsou započítány ceny za tisk a distribuci. Zatím co digizone má jediný výdaj ve formě placení provozu domény a placení odběru výsledků sledovanosti, což hravě uhradí z reklamy. Nebudu teď hodnotit úroveň některých rozhovorů kde člověk zaplatí prakticky za nic protože se nedozví nic co by nevěděl (pokud se zajímá o dané téma) nebo si vše přečte jinde a zadarmo, ale je vidět že Internet Info chtěla vydělat hned a hodně a nepřemýšlela nad efektivností a ani se neobtěžovala poohlédnout se po cenách konkurence.
 
Podle reakcí čtenářů jí ale nezbyde nic jiného než ceny přehodnotit nebo premium obsah zrušit úplně. Já osobně bych si dovedl představit cenu například 50,- týdně nebo třeba 150,- za měsíc a za rok částku nepřesahující 1000 korun. To jsou ceny ne sice úplně ideální ale dá se o nich již přemýšlet. Zatím jim ale ono premium moc nevychází a čtenáři přechází pomalu ke konkurenci, takže snad Internet Info zakročí dříve než bude návštěvnost na úrovni pár desítek zobrazení za měsíc. Společnosti Internet Info jsem odeslal několik otázek s požadavkem na odpověď, ale do této chvíle se nikdo ze společnosti neozval.
 

[thumbs-rating-buttons]