Feedly: Náhrada za končící Google Reader?

V minulých dnech Google oznámil, že k 1.7.2013 ukončí službuReader, tedy RSS čtečku, která se stala oblíbená zejména s nástupem chytrých telefonů a vytvořením několika aplikací využívající tuto službu. Vzhledem k tomu, že od oznámení zrušení této služby neuplynul ani týden, lze očekávat vytvoření několika nových služeb, které budou moci poskytnout plnou náhradu za končící Reader. Zatím se jako nejlepší jeví služba Feedly Ovšem pokud používáte v mobilech službu gReader a podobně, lze očekávat že se tyto aplikace osamostatní a budou fungovat i nadále.

Služba Feedly vznikla v roce 2008 a nabízí vlastně to co samé Google Reader Po přihlášení přes Google účet dojte k načtení sledovaných stránek. Nevýhoda je, že tuto službu lze používat jen v prohlížečích Safari, Firefox, nebo Google Chrome. Ještě větší nevýhoda, ale může být nutnost rozšíření ve zmíněných prohlížečích. Bez něj totiž služba nefunguje. Povedená je ale téměř neviditelná ikonka v dolním pravém rohu (po instalaci zmíněného doplňku), Po kliknutí se vyvolá nabídka pro sdílení webové stránky buď pro pozdější přečtení na Feedly, nebo sdílení na Twitteru, Google+ a podobně (služby lze přidat v nastavení feedly).

feedly1

Webové rozhraní nabízí několik nastavení. Vedle klasických možností, jako vzhled, zobrazování článků a podobně, lze nastavit i postfix pro sdílení přes twitter (slova nebo hashtagy, které se zobrazí na konci tweetů). Při propojení FeedlyTwitterem aFacebookem se na hlavní stránce vedle výpisu nových článků zobrazují i boxy s novými příspěvky z těchto sítí. Zobrazuje se i box s finančním zpravodajstvím, který lze buď vypnout (stejně jako sociální boxy), nebo přidat „vlastní“ zdroje. Údaje jsou zobrazovány přes API Finančních stránek Yahoo a bohužel neumožňuje přidat české zdroje.

feedly2

feedly3

Mobilní aplikace pro Android nabízí sice méně možností nastavení a není příliš dokonalá (chaotické zobrazení, kdy se někdy zobrazí seznam článků a jindy při scrollování magazínový náhled), lze ale ocenit rychlost aplikace. Při tapnutí na nadpis článku se zobrazí jeho stručný náhled a po tapnutí na Visit website se zobrazí stránka zmenšená buď přes Google mobilizer nebo Instapaper (podle nastavení). Lze také nastavit, že se při výběru zobrazení celého článku zobrazí plnohodnotný web, a poté po tapnutí na ikonu nad článkem se zobrazí stránka zmenšená vybraným mobilizerem.

feedly4

Vedle této ikony lze článek odeslat i do služby Pocket (Dříve Read it later). Vedle se nachází také pole pro vyvolání plovoucího okna ve kterém lze vybrat sdílení e-mailem, přes Twitter, Facebook, vybranou aplikaci, označit jako nepřečtený článek, nebo zkopírovat odkaz do schránky. Služba má vlastní zkracovač, který se použije při sdílení přes Twitter. Nevýhoda je, že se neukládá trvale přístup k těmto sociálním sítím (Twitter a Facebook) a je nutné se opakovaně přihlašovat (zpravidla po 24 hodinách).

feedly5

Lze také ocenit to, že dlouhým přidržením odkazu ve výpisu článků se automaticky uloží do služby Pocket, přejetím přes odkaz (ze shora dolů) se označí jako přečtený a při delším přejíždění se zobrazí jako přečtené i ostatní odkazy.

feedly6

feedly7

feedly8

[thumbs-rating-buttons]