FDB vs. ČSFD

Již nějaký čas používám na sledování nových filmů v kinech, TV a pod. a zjišťování informací o nich server FDB.cz, který mi přijde více propracovaný než konkurenční a zaběhnutý projekt ČSFD. Proto jsem se rozhodl obě webové stránky srovnat.

Po grafické a obsahové stránce na mě působí lépe FDB.cz, Už jen kvůli tomu, že má lépe propracovaný TV program i program kin, kde není problém nalézt kino i v malé obci nebo vesnici, na rozdíl od ČSFD, které má v databázi podstatně méně kin. Dále nabízí i vlastní program pro katalogizaci vlastněných filmů Seznam DVD, který je zdarma, ovšem pokud by jej uživatel chtěl propojit s databází FDB musí za program zaplatit 199Kč. Po připojení k FDB pak v programu stačí zadat název filmu, vybrat a poté se načtou veškeré informace, jako fotografie, obsazení, popis, atd.)

Informace k filmům

Zatím co ČSFD nabízí u každého filmu 8 kategorií (Komentáře, zajímavosti, ext. recenze, galerie, videa, bazar, filmotéka a diskuze), FDB nabízí sice jen 7 kategorií (Film, obsazení, fotogalerie, Videa, DVD & TV, Komentáře a další), ale ke každé kategorii má několik podkategorií. FDB má na hlavní stránce filmu v podstatě totéž co ČSFD ovšem obsazení filmu včetně režie, sccénáře a podobně má uvedeno přehledněji pod obsahem filmu, nebo seriálu. U seriálů, či zahraničních filmů nechybí ani jména dabérů.

Popis filmů. Vlevo FDB, vpravo ČSFD
Popis filmů. Vlevo FDB, vpravo ČSFD

Vyhledávání filmů

Vyhledávání filmů mají oba weby dostačující, i když lehce vítězí ČSFD, které nabízí vyhledávání i pomocí herců, režisérů a podobně (u FDB toho lze docílit pouze vyhledáním osobnosti v normálním vyhledáváním a poté zobrazením detailu kde jsou vypsány všechny filmy, seriály, apod.) U obou webů lze tedy v rozšířeném vyhledávání vyhledat filmy podle typu, žánru, roku, původu a hodnocení. U FDB lze ještě filtrovat podle délky a zda je u filmu například trailer a podobně.

Vyhledávání filmů.
Vyhledávání filmů.

Program kin

Program kin (přesněji nabídka v této kategorii) je u ČSFD sice dostačující, ale při detailnějším pohledu výrazně slabší než u FDB. ČSFD nabízí přehled aktuálních premiér v ČR a na Slovensku podle roku a měsíce, dále program vybraných kin (zde má FDB daleko větší databázi) a kompletní přehled premiér. U FDB lze pak v této rubrice nalézt rovněž program jednotlivých kin, a dále premiéry filmů minulý, letošní a příští rok (takže narozdíl od ČSFD se nelze podívat jaké premiéry šly v kinech třeba v roce 1999) a jen pro zajímavost, na ČSFD naleznete i premiéry v kinech v roce 1913. FDB ještě v rubriceKino program nabízí podrubriky Vychází na DVD a Vychází na Blu-Ray, ale na toto má ČSFD samostatnou kategorii.

Program kin
Program kin

Ostatní funkce

ČSFD nabízí jako doplňové služby u zobrazených filmů například Chci vidět kde je možné potom nastavit zda bude uživatel upozorněn pokud se film objeví na DVD, v TV a podobně. Film lze také přidat do Filmotéky a do Bazaru. FDB vedle těchto funkcí nabízí ještě seznam zhlédnutých filmů. Službu Chci vidět v pojetí ČSFD nahrazuje službaŠpioni a Chci vidět funguje pouze jako seznam filmů zvolených ke shlédnutí s možností přidat film do filmotéky, bazaru, apod.

Mobilní aplikace

U mobilních aplikací vsází FDB především na TV program a program kin, nicméně po přihlášení k účtu lze používat funkce jako zmíněné Chci vidět, lze také film ohodnotit, okomentovat sdílet odkaz, nebo prohlédnout videa. u TV programu lze nastavit oblíbené stanice, zobrazit TV pás, přidat upozornění do kalendáře nebo do aplikace. Dále aplikace nabízí i program vybraných kin které lze rovněž nastavit jako oblíbené. Jen je škoda, že toto není synchronizováno (stejně jako u TV programu) s webovou verzí FDB, kde lze oblíbené TV stanice a kina rovněž nastavit. Ostatní funkce jsou ale synchronizovány bez problémů.

FDB pro Android
FDB pro Android

ČSFD ve své aplikaci proti funkcím FDB nabízí pouze vyhledávání filmů a jejich hodnocení, a program kin, tady alespoň umožňuje vyhledat nejbližší kina v okolí podle GPS, ovšem jinak je funkcionalita aplikace docela slabá. Navíc při přihlášení k účtu mi aplikace spadla, ale jinak funguje bez chyby.

ČSFD pro Android
ČSFD pro Android

[thumbs-rating-buttons]