Etický kodex e-mailingu

Seznam dnes na svém blogu zveřejnil tiskovou zprávu, kde se chlubí Etickým kodexem e-mailingu, který  Seznam vypracoval ve spolupráci se společností VIVmail.  Kodex, jako takový vypadá sice zajímavě, nicméně pochybuji, že by vyřešil spamování nevyžádanou poštou. A je jedno, jestli tento kodex cílí na české (jak je zmíněno v tiskové zprávě), či zahraniční spamující e-shopy a podobně.

Stačí vyjmenovat některé hlavní body tohoto kodexu – tedy, že musí být udělen souhlas s příjmem obchodního sdělení, dále to, že musí být zákazníkovi umožněno jednoduché odhlášení těchto sdělení, či jejich úprava a také to, že by měl být formát obsahu relevantní s předmětem e-mailu a podobně. Další body jsou již poměrně pro příjemce nepodstatné. Jen mě napadá otázka, která zřejmě Seznam nenapadla – Co tento kodex vyřeší?

Ti, kteří spamují e-maily svými nevyžádanými e-maily jsou prakticky nepostižitelní, jelikož se z 95% nejedná o české společnosti a takovým je nějaký kodex ukradený. A pokud Seznam nechce kontrolovat a zkoumat každý e-mail, který tento kodex porušuje, je jeho zachycení takřka nemožné. A pokud by Seznam k takové kontrole přeci jen přistoupil, jak odhadne, zda je tento e-mail přeci jen nevyžádaný a příjemce si jej neobjednal?

Zajímavý je rovněž graf níže, který uvádí, že do e-mailových schránek na Seznamu míří denně 81 milionů e-mailů. Z toho je zadrženo spamovým filtrem 65 milionů e-mailů a koncovým uživatelům je doručeno 16 milionů e-mailů. Graf sice působí zajímavě, a v prvním sloupku možná i pravdivě, ale o úspěšnosti zachytávání spamů se dá docela polemizovat. Nechci tvrdit, že by Seznam záměrně uváděl  nesprávná čísla, ale je otázkou co do těchto čísel vše zahrnuje.

Graf  příchozích e-mailů na Seznam E-mail | Zdroj: Seznam.cz
Graf příchozích e-mailů na Seznam E-mail | Zdroj: Seznam.cz

Pokud srovnám například svoje e-mailové schránky na Seznamu (jsou 2), jeden e-mail na centrum.cz a hlavní e-mail na gmail.com zjistím následující – zatím, co na oba e-maily na Seznamu mi za uplynulý týden přišlo do složky Spam 12 a 8 e-mailů, na centrum.cz to byly 4 e-maily a na gmail.com, který používám jako hlavní a mám ho vyplněn narozdíl od předchozích e-mailových služeb téměř všude mi za minulý týden ve spamu přistály 3 e-maily. Je pravdou, že jich tam bylo 7, ale 4 byly milně vyhodnoceny jako spam.

Nevím tedy, zda Seznam používá tak mírný filtr pro vyhodnocení spamu, nebo na něj míří více spamů než na další uvedené služby, ale z osobní zkušenosti vyplývá, že Seznam vyhodnotí více spamů. Ovšem nevyžádaných e-mailů, které propustí do Doručené složky je daleko více, než těch, které se objeví ve složce Spam

Pokud chce tedy uživatel lepší ochranu před spamem, je zřejmě nejlepší používat například Gmail. Ten navíc umožňuje přímo v hlavičce e-mailu odhlásit odběr, nicméně úspěšnost této služby je zřejmě nízká, jelikož jsem ji otestoval, ale e-maily chodily i nadále, dokud jsem je neodhlásil ručně přímo na serveru. Ale i přes to, je Gmail lépe zabezpečen proti odcizení, včetně dvoufázového ověření. 

Seznam by se tedy spíše než na „kodex e-mailingu“ měl zaměřit na bezpečí uživatelů. Není zrovna málo případů, kdy je někomu zcizen e-mail na Seznamu, tak, že je uživateli změněno heslo i bezpečnostní otázky a původní majitel tak díky téměř neexistující podpoře přijde o veškeré kontakty, protože podpora odmítá jakkoliv zasáhnout, jelikož k tomu prý nemá oprávnění.

[thumbs-rating-buttons]