Email.cz – Nová aplikace od Seznamu

Před pár dny vydal Seznam.cz novou aplikaci Email.cz, dostupnou prozatím pouze pro Android. Dlouho jsem váhal, zda aplikaci po předchozích zkušenostech Seznamu zkoušet, nebo zda je to ztráta času, protože Seznam se z kritiky uživatelů ještě nepoučil a na připomínky k aplikacím nijak nereaguje nebo reaguje až po několika měsících. Na rozdíl od jiných vývojářů, jejichž aplikace stahuje daleko více lidí, než ty od Seznamu.

Popis

email1Prvotní načítání dat aplikace je poměrně pomalé. Pokud by aplikace musela stahovat desítky e-mailů, možná by se to dalo pochopit, ale u 3 e-mailů, které ve schránce byly jsem na načtení zpráv čekal téměř minutu. Poté se mi zobrazil krátký průvodce, který představuje hlavní funkce aplikace. Velmi na mě zapůsobilo, že vývojáři Seznamu konečně zjistili, že dotykové telefony umí dva režimy zobrazení – na výšku a na šířku displeje. Což u jiných aplikací Seznamu jako jsou Mapy nebo třeba TV Program není a tyto aplikace umí zobrazení jen „na výšku„. Takže zatím co u zmíněných aplikací se na tuto podporu zobrazení čeká několik měsíců u e-mailu bylo tohle přidáno hned. Bohužel prvotní nadšení vyprchalo po pár minutách zkoušení a opět se ukázalo, že se seznam neumí poučit z vlastních chyb a ani nabídnout minimálně ty funkce které znají uživatelé aplikací jako například Gmail nebo K9-Mail. Aplikace například umí zobrazit přílohy ale neumí je stáhnout do zařízení. Navíc je docela nepraktické i listování přílohami. Pokud by mi přišel e-mail s třeba 10 fotografiemi, nemohu si otevřít detail třeba 4. obrázku, ale musím prolistovat všemi obrázky v plném náhledu.

Nastavení

email2Nastavení je opět jednoduché což může někomu vyhovovat, ale náročnějším uživatelům bude spousta věcí chybět. Je tedy možné nastavit vzhled, možnost jak stáhnout zprávy do telefonu – tady lze zvolit jen  zda se budou ukládat týden staré zprávy, nebo se bude vše stahovat do mobilu (jen přes WiFi). Dále si můžete nastavit podpis pod zprávou a změnit heslo. Vhod může někomu přijít možnost zabezpečit aplikaci tzv. PINem, který bude potřeba zadat vždy když budete chtít aplikaci otevřít klasicky z nabídky nebo z notifikace. A toto je bohužel celé nastavení. Ačkoliv aplikace umí upozornit na nové e-maily je toto upozornění dost nespolehlivé (z 6 pokusů se mi upozornění zobrazilo jen jednou). Aplikace se přidá do synchronizace ale nelze nastavit v jakém intervalu se má aplikace kontrolovat a narozdíl od aplikací K9-Mail či Gmail nekontroluje zprávy pomocí funkce Push, tedy upozornění na e-mail se nezobrazí ihned, nebo pár sekund po obdžení e-mailu, ale v předem nastaveném intervalu, který nelze nijak nastavit. To by samo o sobě asi ani tolik nevadilo, kdyby se daly nastavit alespoň notifikace. Notifikace se sice zobrazí ale jen v „tichém režimu“ tedy není nastaven vlastní zvuk notifikace nebo alespoň ten výchozí v telefonu. Takže pokud nebudete každou chvíli (když čekáte na důležitý e-mail) zapínat displej každých pár sekund, o novém e-mailu se nedozvíte. A tohle vidím jako hodně velký nedostatek, který, jak je u seznamu zvykem, opět někdo nedomyslel.

Souhrn

email3Aplikace je graficky velmi povedená a umožňuje vybrat některý z 8 motivů, včetně varianty bez obrázku. Do budoucna by ale bylo vhodné, kdyby aplikace umožnila nahrát vlastní obrázek z galerie. Nastavení ale nic zvláštního nenabízí a aplikace je určena spíše pro nenáročné uživatele.

  • Grafika
  • Jednoduché ovládání
  • Změna vzhledu
  • Nepřehrává se zvuk notifikace a nejde nastavit
  • Nepodporuje Push notifikace
  • Nenabízí pokročilé funkce

[appbox googleplay cz.seznam.email]

[thumbs-rating-buttons]