Co je nebo není TV4YOU? – Doplněno stanovisko TV Prima

Před několika dny se doslova rozhořel boj spolku in4you, z.s., který provozuje službu TV4you a předními českými TV, z nichž TV Prima nedávno dosáhla předběžného opatření na vyřazení jejich stanic z nabídky této služby. V závěru tohoto týdne se do sporu vložil také Google, který aplikaci pro Android vyřadil z Google Play. V současnosti tu tak máme 2 verze co, že to TV4you vlastně je.

Předseda spolku in4you Jiří Balvín tvrdí, že se jedná pouze o technický nástroj ke sledování TV stanic (tedy něco, jako například TV anténa), a na druhé straně TV společnosti oponují, že se jedná o streamování jejich stanic ke kterému je potřeba jak registrace u Rady pro rozhlasové a TV vysílání (RRTV) tak rovněž souhlas šířených stanic. Spolek in4you tedy žádný souhlas nemá a ohání se tím, že ani souhlas nepotřebuje.

Jak to tedy je ve skutečnosti?

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů č. 231/2001 Sb. ze dne 17. května 2001 ve znění pozdějších předpisů v §2 odst. 1 písmeno b uvádí, že převzatým rozhlasovým a televizním vysíláním je příjem vysílání původních rozhlasových a televizních programů nebo jejich podstatných částí, včetně služeb přímo souvisejících s programy nebo s podstatnými částmi programu, a jejich současné, úplné a nezměněné šíření pro veřejnost prostřednictvím sítí elektronických komunikací.

Jiří Balvín | Zdroj: ceskatelevize.cz
Jiří Balvín | Zdroj: ceskatelevize.cz

Což služba TV4you splňuje doslovně. Ono je celkem jedno, jestli budu převzaté vysílání (což je obecně řečeno to, že odněkud vezmu signál a šířím stanice dále) šířit kabelem, satelitem, nebo internetem. Výjimku tvoří pouze společné televizní antény (STA), na které se výše citovaná část zákona nevztahuje. A při tomto druhu šíření stanic již je potřeba registrace u RRTV a souhlas provozovatelů všech stanic, které hodlám zpřístupnit.

 O technický nástroj ke sledování by se jednalo zase tehdy, pokud by již mobilní telefon byl vybaven vedle FM antény (kterou má většina zařízení), také anténou pro DVB-T příjem. Pak by aplikace byla jen alternativa k výchozí aplikaci na příjem TV vysílání (nesmělo by se ale jednat o streamování přes internet). Pak by skutečně nebyl potřeba žádný souhlas ani registrace.

V Praxi by se to dalo přirovnat k tomu, pokud si postavíte dům, vyběháte patřičná povolení ke stavbě, a poté si načerno postavíte vedle domu garáž a budete tvrdit, že se jedná jen technický prostředek pro uschování automobilu, aby na něj nepršelo.

Podmínky služby

Velice úsměvné jsou ale podmínky služby. Pokud opomenu, že na webu TV4you chybí základní informace, jako je IČO a spisová značka registrace u Městskéhou soudu v Praze, kterou by měl každý web obsahovat (pokud se jedná o informace o provozovateli nějaké služby) jsou další body doslova „lákající“ k užívání služby.

Začít by se dalo například tím, že služba vlastně zprostředkovává sledování TV a každý uživatel si musí s televizemi vypořádat souhlas aby mohl službu využívat. Tedy nikoliv společnost in4you, ale samotný uživatel musí mít souhlas ke sledování. Tedy asi jako kdyby na e-shopu bylo, že pokud si chci zakoupit třeba film, musím mít souhlas od distributora, že jej můžu strčit do přehrávače a pustit.TV4YOU

Otázkou je, zda tato podmínka uspěje u soudního sporu, ke kterému se schyluje. Ne všechny právní úkony totiž lze  přenášet na uživatele. Je to jako kdyby Seznam.cz v rámci filmových střed, kdy umožňuje online sledovat nějaký film uvedl, že každý divák musí mít souhlas ke sledování.

Další vtipná podmínka je, že pokud uživatel, nebude mít vypořádána práva s vysílateli, a spolek in4you tím utrpí škodu (bude muset televize odškodnit), pak může tento spolek po uživatelích vymáhat vzniklou škodu (viz. 3. odstavec 4. bodu podmínek) Podmínku, že provozovatel nenese odpovědnost za šíření virů a škodlivých kódů v aplikaci nebo na webu nechávám raději bez komentáře.

P.S. Pokud by někdo hledal zmínku o vypořádání licence uživatele s TV společnostmi, pak je toto uvedeno uvedeno v tiskové zprávě, vydané v tomto týdnu.

[box title=“Stanovisko FTV Prima“ border_width=“2″ border_style=“solid“ align=“left“]- Společnost FTV Prima je připravena sejít se s každým potencionálním obchodním partnerem, který projeví zájem o šíření vysílání za oboustranně výhodných podmínek.
– Proti sledování našeho vysílání na mobilu v principu nic nemáme. Dokonce sami vyvíjíme aplikace pro mobilní zařízení, které umožňují naše pořady v rámci Prima Play. Lineární vysílání, tedy televizní vysílání tak, jak ho známe z televize, je však naším majetkem a proto se chceme a máme právo sami rozhodovat, jak s ním bude nakládáno. [/box]

Odstranění z Google Play

Google Play | Zdroj: cdr.cz
Google Play | Zdroj: cdr.cz

Spolek se také důrazně ohradil, proti odstranění aplikace z Google Play z důvodu porušení podmínek. Podle spolku in4you je tak ze strany Googlu uplatňována presumpce viny a nikoliv neviny. Možná by si měl pan Balvín příště místo toho věčného ohrazování pročíst podmínky Google Play, konkrétně bod 7 a) ve kterém se píše, že společnost Google odstraní ty aplikace, které porušují  práva k duševnímu vlastnictví nebo jakákoli jiná práva jakékoli třetí strany.  Aby věděl, které aplikace příště nešířit.

Bude zajímavé sledovat jak dopadne celý spor, nicméně v tuto chvíli to vypadá lépe pro TV společnosti. Samozřejmě lze namítat, že televizím nejde o nové diváky (třeba pokud nemají potencionální diváci dostatečně kvalitní signál) a podobně, ale myslím, že pokud by si in4you vyžádala souhlas, nemusela by jednak nic platit  (pokud by se nejednalo o placené stanice)  popřípadě by se daly domluvit výhodné cenové nabídky pro šíření. V tuto chvíli je ale na jakékoliv dohody bohužel pozdě.

Pokud bych uvedl příklad například služba sledovanitv.cz funguje naprosto bez problémů a je řádně registrovaná a navíc disponuje povoleními od TV provozovatelů. Je pravdou, že tato služba je placená, a není přístupná všem, nicméně to dokazuje to, že podobné služby u nás mohou bez problémů fungovat.  Informace o spolku in4you (výpis ze serveru justice.cz) můžete nalézt zde.

Diskutovat o službě můžete také na webovém fóru.

Aktualizováno 24.11.2014

FTV Prima dále (viz info box) uvedla, že shodně, jako v případu TV4you postupuje i u jiných služeb jako například grabuj.cz (více o službě najdete zde), či O2 TV GO. S poslední jmenovanou službou však probíhají obchodní jednání a vše se blíží k podpisu smlouvy. 

[thumbs-rating-buttons]