50 nejlepších seriálů všech dob – I. část

41. Bratrstvo neohrožených – Band of Brothers (2001, 10 epizod)

Band of BrothersPravdivé hrdinské příběhy několika členů legendární Easy Company. 10-ti dílný seriál z produkce Stevena Spielberga a Toma Hankse vychází ze skutečných příhod roty E 506 – Easy Company v době 2. světové války. Mapuje cestu členů roty E od prvního seznámení v armádním tréninkovém středisku v USA až po konec války.

Nejlepší epizoda

Den všech dnů – Day of Days (Epizoda 2) – Parašutisté poprvé poznávají na vlastní kůži, kolik odvahy si žádá skok do neznáma. Modlitby možná pomáhají, než udělají první krok, ale pak už si musí každý poradit sám. V neutuchající nepřátelské palbě Winters přijde o výzbroj, přistane daleko od ostatních a na obranu mu zůstane pouze nůž. Spolu s vojínem Hallem z A Company, který dopadl nedaleko od něj, musí rychle najít cestu ke své jednotce. Jenže to není vůbec snadné – až po několika hodinách narazí na Liptona a pár dalších mužů od 82. regimentu a zjišťují, že jsou v Mere Eglise, asi sedm kilometrů od místa, kde přistála Easy Company. Čeká je i první střet s německými vojáky, první boj proti jejich opevněným pozicím, první vítězství i první setkání se smrtí.

Věděli jste, že…

Herci přežili vyčerpávající desetidenní putovní tábor, kdy se až v cíli dozvěděli o školení o seskoku padákem? Běžný natáčecí den měl 16 hodin a začínal v 5 hodin ráno, za každého počasí.